Milyen matracot válasszunk a gyerekágyba?

A gyerekeknek nagyobb szüksége van a jó éjszakai alvásra, mint bármely más korosztálynak. Az agyuk az alvás során rendszerezi mindazt, amit a nap folyamán tanultak, és ebben az időszakban a test egésze fejlődik – beleértve a csontokat, a hormonokat és az agy fizikai felépítését is. De vajon milyen ágyon biztosíthatjuk számukra a legkényelmesebb pihenést?
Milyen matracot válasszunk a gyerekágyba?

Nem számít, hány éves a gyermek, a jó alvás rendkívül fontos a fejlődése és a mindennapi életvitele szempontjából. Ám hogy melyik a legjobb ágymatrac, az nagymértékben függ az egyéni szükségletektől. Ha például egy gyerek sokat mozgolódik álmában, vagy épp allergiás, akkor speciális matrac lehet a legmegfelelőbb számára.

Ahogy a gyerekek nőnek, és tizenéves korba érnek, a keményebb matracot egyre kényelmesebbnek találhatják. Az ilyen matrac elegendő támogatást nyújt a gerinc és a csontok egy vonalban tartásához, így megelőzheti a fájdalmakat.

A felnőtt matracokhoz hasonlóan a gyermekmatracok is nyitott rugós és zsebrugós változatban, memóriahabbal és különféle latexhabokkal kaphatók, amelyek mindegyike különféle előnyöket kínál a különböző típusú alvók számára.

A zsebrugós matracokat gyakran kényelmes fedőréteggel gyártják, míg a memóriahabos matracok sűrűsége és testkövető jellege csökkenti a gyerekek éjszakai ébredéseinek gyakoriságát. A latexhab matracok nagyon légáteresztőek, így kiválóak a meleg otthonokba. A habszivacs matracoknál általában a sűrűség a legfontosabb mutató: minél nagyobb ez a szám, annál szilárdabb lesz az alvófelület.

Milyen matraccal orvosoljuk a gyerekkori alvásproblémákat?

Ha gyermeke allergiában szenved, a megfelelő matrac kiválasztása segíthet enyhíteni a tüneteit, arról nem is beszélve, hogy sokkal pihentetőbb és kényelmesebb éjszakai alvást biztosít. A matracnak hipoallergénnek kell lennie, hogy gátolja a poratkák terjedését. A memóriahab hipoallergén, ezért kiváló megoldás.

Az allergiás gyermekek számára előnyösek lehetnek a szintetikus matracok, mivel szálaik kevésbé vonzzák a baktériumokat és az atkákat, bár ugyanezek a hatások érhetők el a latex, pamut, tiszta gyapjú vagy selyem esetén is. Ez nem azt jelenti, hogy a nyitott és zsebrugós matracok allergiás gyermekek által nem használhatók – éppen csak antibakteriális, hipoallergén matracvédőre lesz szükség hozzájuk.

Jellemző probléma az éjszakai mocorgás is, ami ronthatja gyermeke alvásának minőségét. Ezért kulcsfontosságú, hogy olyan matracot találjon, amely ezt csökkenti. A habszivacs matracok nagyszerűek azoknak a gyerekeknek, akik sokat izegnek-mozognak az éjszaka folyamán: elegendő támaszt nyújtanak ahhoz, hogy gyermeke stabilan és kényelmesen feküdhessen.

Ha pedig gyermeke éjszaka ágybavizel, akkor a matracvédő és a mosható ágybetét vásárlása segít megvédeni az alatta lévő matracot, hogy gyermeke még a probléma elmúltával is használhassa azt.

Kapcsolódó cikkek

A járvány hatása a notebook vásárlásokra

A járvány hatása a notebook vásárlásokra

A járvány hatására meredeken megnőtt a PC-k eladása, ami igaz volt a kiegészítőkre is. Az Acer laptop töltő kínálatára azonban szerencsére nem lehetett panasz.

30 éves hazánk neves informatikai könyvkiadója

30 éves hazánk neves informatikai könyvkiadója

A Bártfai Barnabás által alapított vállalkozás 1992 óta foglalkozik könyvkiadással, amely 30 év alatt több mint száz könyvet jelentetett meg, s a kötetek darabszáma jelenleg már meghaladja a 600 ezer példányt.

3 tipp karikagyűrű választáshoz

3 tipp karikagyűrű választáshoz

Kíváncsi vagy pár tippre, hogyan érdemes karikagyűrűt választani, amit egy életen át viselni fogsz? Akkor ezt a cikket neked készítettük. Kattints és tudd meg!