Frissen a kertből, akár ősszel is

Sokan megfeledkeznek arról, hogy a veteményes nemcsak nyáron, hanem ősszel is üzemel. Persze más mértékben és más zöldségeket szedhetünk, mint a melegebb hónapokban, de ez nem azt jelenti, hogy nem lenne előnye egy kertnek ilyenkor is. Ha időben gondoskodtunk arról, hogy most is legyen mit szedni, akkor már biztosan nem lesz gondunk a vitaminokkal októberben sem.
Frissen a kertből, akár ősszel is

Az őszi veteményes

Mindenekelőtt kezdjük el kitakarítani a kertet. A nagy esők miatt valószínűleg rengeteg a gaz és az elszáradt paradicsom és paprika palánta. Szedjük fel a nyári termények utolsó maradványait is, mint a répa, esetleg a cukkini, hiszen most már biztosan nem lesz rá lehetőségük, hogy tovább növekedjenek. Ha szükséges, használjunk Gardena vágóüllős metszőollót prémium minőségben, hogy hatékonyabban végezhessük el a tevékenységet.

Mit szedhetünk még ilyenkor is?

Szerencsére van jópár olyan zöldség, amit még ilyenkor is nyugodtan szedhetünk a kertből. Akadnak olyan fajták is, amik jól bírják az enyhe fagyokat, így akár decemberben is lehetőségünk van friss és saját finomságokat fogyasztani. Ilyen például a kelbimbó, a kelkáposzta, a brokkoli, a karfiol, vagy éppen a spenót és a póréhagyma. A cékla is bírja még egy kis ideig, de lassan azt sem árt betakarítani. Ami pedig a zöldbabot illeti, vannak olyan évek, amikor még az első fagyokig bőven tud teremni.

Amennyiben van fodros kelünk, érdemes azt folyamatosan szedni. Mindenképpen a külső leveleknek essünk neki, de fontos, hogy mindig csak néhányat szedjünk le róla. A fodros kel egész télen ki fog tartani, de csak akkor, ha nem csonkítjuk meg túlzottan. A legzsengébb levelek a közepén találhatóak, azonban, ha ezeket is eltávolítjuk róla, akkor nem lesz minek növekednie. Amennyiben nem találjuk elegendőnek, érdemes következő évben még többet ültetni belőle.

Ne feledkezzünk meg a zöldfűszerekről sem! Ha még nem szüreteltük le és nem szárítottunk belőlük télre, akkor itt az ideje, hiszen már nem sokáig bírják a csípős reggeleket. Tegyük száraz és meleg helyre a bazsalikom, a kakukkfű, a menta, a citromfű, illetve akár a tárkony leveleit, hogy azokat később üvegbe téve, egész télen fogyasztani tudjunk.

Növények, amik tavasszal elsőként bújnak elő

Persze ilyenkor már érdemes elgondolkodni a tavaszi időszakon is. Ha ilyenkor vetünk el zöldborsót, fokhagymát, salátát, akkor azok az elsők között bújnak majd ki márciusban. Ennek köszönhetően jóval korábban kezdhetjük meg otthon a kert gondozását, minthogy a piacra kelljen menni. Októberben érdemes elszórni továbbá a kapormagot is, lehetőleg ne egy helyre, hogy erősen növekedhessen. Most még megduzzad a mag, márciusban pedig már ki is bújik a földből.

Összegezve

Gondoltad volna, hogy még októberben is bőven van mit szedni a kertből? Ha megfelelően gondoskodtál magatokról, akkor most még be tudod termelni a fodros kelt, a kelbimbót, a brokkolit, de akár a spenótot is egyaránt. Ehhez érdemes Gardena vágóüllős metszőollót prémium minőségben használni, hogy hatékonyan szedhessük fel az utolsó zöldségeket is.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan vásároljunk ékszert olcsón?

Hogyan vásároljunk ékszert olcsón?

Ha kevés pénzből gazdálkodik, számos módja van annak, hogy ékszereket vásároljon olcsón.

Tippek az online borvásárláshoz

Tippek az online borvásárláshoz

Ha online vásárol bort, meg kell tennie néhány óvintézkedést.

Mit kell figyelembe venni, amikor online matracot vásárol

Mit kell figyelembe venni, amikor online matracot vásárol

Az online matracvásárlás kihívást jelenthet, ezért íme néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni.