Hogyan készül a gin, avagy néhány érdekesség, amit nem tudtál a ginről

Kizárólag 18 éven felüliek figyelmébe!
Hogyan készül a gin, avagy néhány érdekesség, amit nem tudtál a ginről

Hogyan készül a gin?

Az oszlopos lepárló feltalálása előtt a gint is, mint minden mást, cserépkályhában desztillálták, így egy nehezebb és karakteresebb szeszes italt kaptak, amely a whiskyhez hasonlóan több jellemzőt őrzött meg az erjeszthető anyagokból, amelyekből készült. Manapság azonban a gin túlnyomó többségét kezdetben nagy oszlopos lepárlókban desztillálják nagyon magas alkoholtartalomra, ami semleges alappárlatot eredményez. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag bármilyen erjeszthető cukorforrás felhasználható: Kukorica, búza, rozs, cékla, szőlő, burgonya, árpa, cukornád, mindenféle. Nem számít, hogy mit használnak, mert a terméket olyan magas szintre desztillálják, hogy szinte teljesen semleges lesz.

Ezt a semleges párlatot ezután újra lepárolják egy pot stillben, amelyhez általában egy "ginkosarat" vagy "botanikai kosarat" csatolnak. Ez egy olyan kamra a lepárló tetején, amely porózus és tele van gin botanikai anyagokkal - a gin ízét adó gyógynövények, fűszerek, citrusfélék héja stb. sokaságával. Ahogy a forró alkoholgőzök áthaladnak a kosáron, kivonják az aromákat a növényi összetevőkből, és így egy új ízesített párlatot kapunk. Az így keletkező párlat általában száraz, de a folyamat során felhasznált növényi összetevőknek köszönhetően sokféle új ízzel rendelkezhet.

A gin három fő összetevője a következő:

· Semleges gabonapárlat. A gint tiszta, semleges szeszes italból készítik, amelyet olyan gabonafélékből állítanak elő, mint a rozs, az árpa, a búza vagy a kukorica.

· Borókabogyó.

· Egyéb növényi összetevők.

Lehet vodkából gint készíteni?

Igen! Míg a legtöbb "rendes", kereskedelmi ginkészítő a növényi eredetű aromákat lepárlással vonják ki, addig gint lehet úgy is készíteni, hogy egyszerűen "beáztatjuk" a használni kívánt növényeket, gyógynövényeket vagy fűszereket az alappárlatba..."gyakran ismételt kérdések gin"

Igaz, hogy vodkából lehet gint készíteni? Igen! Míg a legtöbb "rendes", kereskedelmi ginkészítő - mint például a Hónap kézműves ginjei mögött álló lepárlók - a növényi eredetű aromákat lepárlással vonják ki, addig gint lehet úgy is készíteni, hogy egyszerűen "beáztatjuk" a használni kívánt növényeket, gyógynövényeket vagy fűszereket az alappárlatba.

Ami azt jelenti, hogy nagyon is lehetséges otthon, vodkából saját gint készíteni!

Mi az ABV a ginben?

Általánosságban elmondható, hogy a gin térfogatszázalékos alkoholtartalma (ABV) 40%-nál kezdődik, de ennél jóval magasabb is lehet. A legtöbb gin márka azonban 50%-os alkoholtartalomnál éri el a csúcsot.

A gin vagy a rum erősebb?

A ginhez hasonlóan a rum alkoholtartalma is széles skálán mozog, jellemzően 58% és 88% közötti alkoholtartalommal. Bár az alacsonyabb kategóriájú rumok, amelyek 37 proof körül kezdődnek, gyengébbek lehetnek, mint a gin. Bár az erősebb változatok közül néhánynak magas az alkoholtartalma (80% körüli), másoknak magasabb a proofja.

Próbáld ki most webáruházból a legfinomabb gineket!

Kapcsolódó cikkek

A járvány hatása a notebook vásárlásokra

A járvány hatása a notebook vásárlásokra

A járvány hatására meredeken megnőtt a PC-k eladása, ami igaz volt a kiegészítőkre is. Az Acer laptop töltő kínálatára azonban szerencsére nem lehetett panasz.

Hogyan készül a gin, avagy néhány érdekesség, amit nem tudtál a ginről

Hogyan készül a gin, avagy néhány érdekesség, amit nem tudtál a ginről

A gin az egyik legnépszerűbb alkohol. Számos koktélt és alkohol tartalmú italt lehet készíteni belőle, ezért a lehetőségek száma végtelen. Ebben a cikkben a készítésével kapcsolatban árulunk el néhány kevésbé ismert információt.

30 éves hazánk neves informatikai könyvkiadója

30 éves hazánk neves informatikai könyvkiadója

A Bártfai Barnabás által alapított vállalkozás 1992 óta foglalkozik könyvkiadással, amely 30 év alatt több mint száz könyvet jelentetett meg, s a kötetek darabszáma jelenleg már meghaladja a 600 ezer példányt.