Amit nem tudtál a segédkönyvtárasokról!

Igyekeztünk összegyűjteni mindent, amit nem tudtál a segédkönyvtárasokról, ha éppen segédkönyvtáras képzésre jelentkezésen gondolkodnál.
Amit nem tudtál a segédkönyvtárasokról!

Manapság már rengeteg információt megtalálhatunk az interneten, de bizony mindig akadhat valami amit csak a régi módszerrel egy könyvtárban kutathatunk ki. Ahhoz azonban hogy ott is megtaláljuk amire szükségünk van, a könyvtárasok és segédkönyvtárasok állhatatos munkája szükséges. Bár tény, hogy utóbbi nem egy kifejezetten népszerű munka, de egy ilyen képzéssel is könnyen elhelyezkedhetünk. Ezért összegyűjtöttünk mindent, amit nem tudtál a segédkönyvtárasokról, de jó ha tisztában vagy vele.

Segédkönyvtáras, mint hiányszakma

A magyar társadalommal kapcsolatban sokszor halljuk, hogy egy elöregedő társadalom vagyunk, ahol így egyre több a hiányszakma is az utóbbi években. Ezek közül ugyan a legtöbb az ipari szektort és annak környezetét érinti, de egyre több ágazatba ugyanígy megfigyelhető ez a jelenség. Emiatt már a kultúra területén is egyre nagyobb problémát okoz a szükséges létszám megtartása és feltöltése. A könyvtárak ma már ugyanis nagy problémát jelent a kvalifikált könyvtáros és segédkönyvtáras pozíciók betöltése.

Kinek ajánlott ez a szakma?

Alapjában véve kétféle embertípussal találkozhatunk. Az egyik típus lételeme a pörgés, élvezi hogy több időt tölthet emberek között. A másik típus inkább előnyben részesítik a csendet, nyugalmat, nem bánja, ha nem igazán kell kapcsolatot teremteni.

Sokan azonban nem tudják, hogy egy segédkönyvtáras szakma esetében mindkét típus remekül érvényesülhet. Általános tévhitnek mondhatjuk ugyanis, hogy könyvtárosok egész nap csak ücsörögnek, olvasgatnak, ahol az emberek néha kölcsönözgetnek.

Mit csinál egy segédkönyvtáras?

A segédkönyvtáras és a rendes könyvtáros feladati között nem meglepő módon jó néhány pontot felfedezhetünk, mely mindkét munkakör esetében az elvégzendő feladatok közé sorolható. Egy Segédkönyvtáras munkakörben jellemzően az adminisztratív munka kap fajsúlyos szerepet a mindennapokban. Emellett egy kis fizikai munka keretében a könyvek visszapakolása a mozgásra is lehetőséget adhat.

Összefoglalva tehát egy segédkönyvtáras az alábbi feladatokat végezheti el a napi munka során:

· új könyvek nyilvántartásba vétele, elhelyezése

· visszahozott könyvek elhelyezése műfaj és betűrend szerint.

· könyvtár látogatóinak tájékoztatása

· adminisztratív feladatok (pl. új tagok regisztrálása, figyelmeztetések küldése stb.)

· kölcsönözhető állomány adatbázisának karbantartása.

Ezek gyakorlatilag a mindennapi feladatokat jelenthetik, de ha segédkönyvtárasnak állunk, akkor számítanunk kell arra is, hogy az esetleges rendezvények lebonyolításában is segédkezni kell majd. Kis könyvtárak esetében ráadásul akár mindenért is felelősek lehetünk, így csak névben lennék segédkönyvtárasok.

Ezek alapján már feltűnhetett, hogy ez a munkakör is egy összetett, többrétű gondolkodásmódot igénylő munkakör, ahol adminisztratív teendők, könnyű fizikai munka és vendégekkel való kommunikáció is színesíti a palettát.

Segédkönyvtárasok fizetése

A segédkönyvtáras képzésre jelentkezés előtt nem árt tudni, hogy az iskolai könyvtárakban alkalmazott segédkönyvtárasok bár iskolákban dolgoznak, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakört végeznek és nem számítanak pedagógusnak. Emiatt a pedagógus életpálya szerinti bérezésben csak akkor részesülhetnek, ha rendelkeznek szakképzettségük mellett valamilyen pedagógusi szakképzettséggel. Emiatt a munkakör a közalkalmazotti bértábla szerinti C, D, E és F fizetési osztályban végezhető, attól függően, hogy hány éves munkatapasztalattal is rendelkezünk. Ez összeg szerűleg azt jelenti, hogy a segédkönyvtárasok esetén a bruttó átlagkereset 162.000 és 269.000 forint között mozog.

Összegezve

Egy segédkönyvtárs végzettséggel tehát ma már szintén könnyebben elhelyezkedhetünk a munkaerő piaci viszonyok között, ahol mindenből juthat egy kevés számunkra, adminisztráció, könnyű fizikai munka, kommunikáció terén is. Akiket tehát érdekel a könyvek, könyvtárak világa, azoknak érdemes lehet megfontolni egy ilyen tanfolyam elvégzését.

Kapcsolódó cikkek

Ezekkel a szakképesítésekkel tuti egzisztenciád lehet, ha érdekel az informatika

Ezekkel a szakképesítésekkel tuti egzisztenciád lehet, ha érdekel az informatika

Az IT mindig is az a terület volt, amiben érdemes stabil tudásalapot elsajátítatni, hiszen óriási a kereslet a jó informatikai szakemberek iránt.

Amit nem tudtál a segédkönyvtárasokról!

Amit nem tudtál a segédkönyvtárasokról!

Igyekeztünk összegyűjteni mindent, amit nem tudtál a segédkönyvtárasokról, ha éppen segédkönyvtáras képzésre jelentkezésen gondolkodnál.