Poppy, a Youtube-sztár

Énekesnő, hamisítvány, sátáni menyasszony: Poppy, a titokzatos Youtube-sztár.
Poppy, a Youtube sztár

A fiatal nő a videón egy szivárványszínű, a hasát nem takaró felsőrészt hord, és a semmibe néz. Egy arcizma sem rándul. Egy hang ezt mondja: „Mindent meg fog csinálni, amit ő mond. Érezze az internet lüktetését, amint eggyé válunk. Készüljön fel arra, hogy átprogramozzák.”

A fiatal nő neve Poppy, ő nevezi így magát, és az év popszenzációja. Alig különbözik a korábbi és a jelenlegi sztárocskáktól. Nagyon karcsú, a haja platinaszőke, a szeme egy manga (japán képregény) figura szeméhez hasonlóan van kifestve, a szeme körül mindig van valami kis csillogó festék, és egészében véve inkább bájos, mint szexi.

„Mélyen magamon belül érzem a technika lüktetését”, mondja első megjelent dalában.

Az első teljesen átdigitalizált generáció felnőtté válási érzése és bináris világfájdalma szólal meg a dalban: az elfelejtett jelszó, az okos eszközök és annak a világnak a lenyomata, ahol a Facebook és a chat legalább annyira valóságos, mint maga az élet. Közben szól a La-La-La-La …. És a háttérben két arc nélküli alak táncol. Oly távoli és bizarr.

Énekel, fölolvas a Bibliából, és egy kirakatbábú interjút készít vele. Hasonlóan sikeres, mint Lady Gaga vagy Miley Cyrus. Poppy dalait a Youtube-on több millióan nézték meg, és több ezren írtak hozzá kommentet. Ez is nagyon figyelemre méltó, bár az is igaz, hogy a legnézettebb videókat milliárdok nézik meg.

Vannak azonban másféle videók is, amelyeket a dalok között tesz közzé, és amelyekkel a nézők figyelmét próbálja fölhívni magára. Kis rövid jelenetek, ritkán hosszabbak 1 percnél, és gyakran meglepően homályosak és zavarosak. Nem a szokásos módon próbálja lekötni a nézők figyelmét. Egy alkalommal Poppy 50 percen át a Bibliából olvas föl, és aztán egyszer csak az orrából vért csöpögtet ki, vagy egy kirakati bábú készít vele interjút. Az ember úgy érezheti, hogy egy horrorfilmmel került szembe. Mindenesetre a néző meghökken. Ki ez a személy?

A Wikipedia közöl néhány nem igazolt információt a nevéről, a múltjáról és a koráról. Interjút szinte lehetetlen vele készíteni. Ennek ellenére a „Wired” technikai folyóirat egy hosszú cikket közöl vele, ahol meg is szólaltatja. Mindenesetre a „Vice” nevű jól informált média egyik cikkében felteszi a kérdést: Poppy a legnagyobb internetes popsztár vagy egyszerűen csak egy óriási hamisítvány? Ami persze megfelel a világháló számára.

Ideje utánanézni. Az első kézenfekvő lehetőség a Twitter. Felmentünk Poppy Twitter oldalára, és feltettük a kérdést: „Ki vagy?” „Miért ez az egész?” És aztán vártunk egy napot, egy hetet. De nem jött válasz, ami várható is volt. Hiszen a fiatal hölgynek 150 000 követője van. Ebből mi 1 db földi halandó vagyunk, miért válaszolna nekünk.

A Poppy-jelenség tekinthető az ökoszisztéma általános kritikájának is a youtube-on keresztül, amely a fiatalokra ömleszti a különböző sztárokat és sztárocskákat, mégpedig a 80-as és 90-es évek popkultúrájához képest is alacsonyabb színvonalon. Mindenesetre minél többet foglalkozunk Poppyval, annál zavarodottabbak leszünk Poppy lényét illetően. A videóiban többször megjelenik az illuminátus háromszög és az ördög alakja is.

Bizonyos szóbeszédek szerint Poppy megkapja a válaszokat, amelyeket abban a kevés interjúban, ami vele készül, neki mondania kell. Mégpedig a fülében levő kis adókészülék juttatja el neki az adandó válaszokat. Mások szerint nem szabad ember, fogságban van, és kényszerítik rá, hogy tegye közzé a videóit. Még egy kérdés: Miért beszél magáról sokszor harmadik személyben? A Youtube használók újra lejátsszák a videóit, hogy megtalálják az elrejtett üzenetet. Olyan felfogás is létezik, miszerint Poppy egy agymosott bábú az illuminátusok vagy a sátánisták fogságában, és a zenéjében van egy titkos frekvencia, amellyel a hallgatók agyát át lehet programozni.

Az a gyanú, hogy a popzene a fiatalokat megrontja, régi eredetű. Már a Beatleseket is ezzel vádolták. Mindenesetre a Poppy-rajongók szerint is érdemes lenne megtudni, hogy Poppy nem tartozik-e valamilyen szektához. Meggyőződni arról, hogy nem közvetít-e titkos üzeneteket. A szóbeszédekről szóló videójában egy robot hangján ismételgette: „Nem tartozom semmilyen szektához.” Ez semmiképpen sem erősíti a gyanút.

Poppy lassan elhagyja a számára ismerős területet, az internetet. Egyre többet játsszák a dalait a rádióban is. Mostanában szerepelt James Corden brit éjszakai talk-show-jában is, és őszre egy albumot és egy turnét is tervez

Talán a hivatalos úton kéne elindulni ahhoz, hogy kapcsolatba léphessünk vele. Fel hívtuk a híres Island Records lemezkiadót, akikkel állítólag egy idő óta szerződésben áll. És megkérdeztük: „Ki ez a Poppy nevű új szupersztárjuk?” A vonal másik végén az illető visszakérdez, mert azt hiszi, ő értett félre valamit, aztán azt mondja, hogy ilyen nevű illetővel nem állnak szerződésben. Nahát, ez furcsa.

Nem lehet Poppyról beszélni vagy írni Titanic Sinclair említése nélkül. Igen, Sinclar a Poppy mögött álló mastermind (értelmi irányító). Nőies jellegű, vállig érő szőke hajjal. Mintha egy Bret-Easton-Ellis regényből lépett volna ki. Ő egyszemélyben testesíti meg Poppy producerét, szóvivőjét, menedzserét.

„Hadd folytassuk még a játékot!”, írta néhány hónappal ezelőtt Titanic Sinclair a „Reddit”-en egy hosszúra nyúlt vitafórumon. És a rajongók szerint ez az egyszerű mondat megadta a megoldást. Az egész csak egy játék, egy úgynevezett alternatív valóság-játék. Csak idő kérdése, hogy valaki megtalálja a megoldást.

Addig, úgy tűnik, hogy Poppy egyszerűen csak egy Internet-mém. És a története talán nem egyéb, mint felhívás asszociációra. Semmi nem fontos, mert minden jelent valamit. Kritizáljuk a mindenütt jelenlevő felszínességet a felszínesség maximális jelenlétével. Warhol szemével nézve az internetet: avantgárd vagy szemét – mi ma a különbség...

Kapcsolódó cikkek

Így segíthet okostelefonod egy egészségesebb életmód kialakításában

Így segíthet okostelefonod egy egészségesebb életmód kialakításában

Szakítsunk rossz szokásainkkal, és ugroljunk fejest valami újba!

Letölthető festmények

Kedvenc festményeink most háttérképként is letölthetők

Mindenkinek van legalább egy kedvenc festménye. Ezt ma már háttérképnek is letölthetjük.

Amazon Key In-Home

Amazon Key In-Home

Ekkor is eljut a csomag a lakásodba, ha nem vagy otthon.