Milyen típusú kerékpárok léteznek?

Az egyre magasabb üzemanyagárak miatt egyre jobban előtérbe kerülnek az alternatív közlekedési eszközök, melyek közül a kerékpár egy igen széles felhasználási kört lefedhet. Ez a biciklik különböző kiviteleinek is köszönhető. Éppen ezért most azzal foglalkozunk részletesebben, hogy milyen típusú kerékpárok léteznek a mai kínálatban.
Milyen típusú kerékpárok léteznek?

Mountain bike

A Mountain bike-ok igazi szabadidős, kaland kerékpárok. Városi használatra ugyan nem a legjobbak, mivel a széles gumik aszfalton túlzott ellenállást adnak, azonban a terepen, ahol föld, sár, homok vagy hó található, Jóval könnyebb lehet a haladásunk. Szerkezetileg épen emiatt könnyű, rugalmas váz jellemzi őket, és az egyenes kormány a védjegye. Kialakítását tekintve a jó kezelhetőség, a stabilitás jellemzi a mountain bike kerékpárokat.

Trekking kerékpárok

Az úgynevezett trekking kerékpárokat sok mindenre tudjuk használni. Egy személyben ugyanis ingázós, túrázós vagy kirándulós járműként is használhatjuk őket a mindennapokban. Ha sokoldalú felhasználás a cél, akkor tehát ideális választás lehet. Így nem meglepő tehát az sem, hogy a kínálatban megtalálhatóak az alapból jól felszerelt változatok. Emiatt ha például egész évben használjuk érdemes sárvédős, csomagtartós, láncvédős, kitámasztós típusok között szétnézni..

Léteznek ezen a téren egyébként úgynevezett cross trekking kerékpárok is, amik a sportosabb felhasználókat célozzák meg. Itt lényegében a felesleges városi kiegészítők maradnak le, amolyan csupasz bringák.

Bár a Trekking típusoknál már nem valószínű, hogy sok mindenre van szükség, de a kínálat mégis igencsak széles. Összességében tehát ha trekking kerékpárok férfiaknak és nőknek is ideális megoldást kínálhatnak a vegyes felhasználás terén.

Országúti kerékpárok

Amennyiben aszfalton szeretnénk közlekedni, vagy csak vonz minket a sebesség, a könnyedség, akkor az országúti kerékpárok lehetnek ideális megoldások. Kialakításuknak, súlyuknak köszönhetően gyorsan tudunk tekerni velük országúton, aszfalton. Éppen emiatt azonban terepen, murván nem ajánlott közlekedni vele, a vékony, nagynyomású gumi ugyanis nem sokáig bírják az ilyen körülményeket és a merevebb váz sem tesz lehetővé túl kényelmes utazást.

Városi kerékpárok

Ennek a típusú kerékpárnak a nevében a funkciója, hiszen lényegében a városi közlekedésre lettek kitalálva. Munkába, bevásárolni járni, ingázni, a legoptimálisabb választás egy ilyen kerékpár. Ráadásul ezek általában alapból felszereltebbek, mint más típusú kerékpárok, gyakran már gyárilag van rajtuk lámpa sárvédő, csengő, csomagtartó, kosár.

Elektromos kerékpárok

Elektromos kerékpárok terén ma már több típussal találkozunk. Nagyon egyszerűen összefoglalva az különböző típusokat: a pedelec típusok a hajtást segítik, illetve teszik hatékonyabbá, az e-bike típusokat pedig alapjában véve hajtani sem feltétlenül szükséges.

Amennyiben tehát alapvetően a kerékpározás élménye az elsődleges cél, akkor a pedelec verziók jöhetnek számításba. Amennyiben pedig az olykor hatékony haladás fontos megerőltetés nélkül akkor az e-bike lehet a célravezetőbb.

Összegezve

Kerékpározás terén tehát számos típus közül válogathatunk attól függően, hogy milyen területen és milyen körülmények között szeretnénk közlekedni vele.

Kapcsolódó cikkek

Leteszteltem az UV szűrős napszemüvegeket, a magyar SNIPER volt a legjobb

Leteszteltem az UV szűrős napszemüvegeket, a magyar SNIPER volt a legjobb

Szerencsére idén jó áron is találhatunk megbízható szemcsiket.

Táborozz, hogy legyen egy jó nyarad! - Nyári tábor 2024 - Gyerektábor 2024

Táborozz, hogy legyen egy jó nyarad!

Idén is megrendezik a PEOPLE TEAM (PT) nyári gyerektáborait.

Időnként ki kell lépni a digitális világból

Időnként ki kell lépni a digitális világból

5 tipp a meditációs gyakorlat javításához.