Klíma kisokos: mindent a légkondicionálókról!

A klímaváltozás hatására a nyarak rettentően meleggé váltak és egyre hosszabb ideig tartanak.
Klíma kisokos: mindent a légkondicionálókról!

Lassan nem lehet elviselni a hőséget klímaberendezés nélkül. Aki megteheti jól teszi ha beszerez egyet, hogy a nyár végén a hőségben is tudjon kellőképpen pihenni. Beruházni csak egyszer kell rá és sok éven keresztül élvezhetjük a kellemes hűvös lakást.

A költségek tekintetében sem kell nagyon nagy havi díjjal számolni, könnyen kifizethető de természetesen átgondoltan kell működtetni hozzá a berendezést.


Milyen klímát válasszunk?

Elsősorban a lakás adottságait érdemes figyelembe venni. Más típusú készülék szükséges egy emeletes és egy földszintes ház hűtéséhez. Általánosságban elmondható, hogy ahány helység, nagyjából annyi klíma szükséges mert csak így biztosítható a megfelelő hőmérséklet. A kialakított rendszert bővíteni később már nem lehet. A klíma telepítése előtt felmérik a szakemberek a legoptimálisabb hűtési módot.

Általánosságban egy 35-40 m2-es helyiség hűtéséhez egy 3,5 kW teljesítményű készülék szükséges. Több szoba esetén egyszerűbb a multi rendszer kiépítése ahol a nagyobb teljesítményű kültéri egységre több belső egységet kötnek. Nagy előnye még a légkondicionálónak, hogy nem csak a hűtésről gondoskodik hanem a lakás párátlanítását is megoldhatjuk ezzel a készülékkel.

Hova szereltessük?

Nincs arra előírás, hogy hova kell tenni a belső egységeket, de fontos, hogy a befújt levegő ne zavarja a családot. Bár a kánikulában kellemes egy-két percig a hideg levegő, azonban hosszú távon egészségügyi következményei lehetnek. A szakemberek sem tanácsolják, hogy több mint tíz fok eltérés legyen a kinti hőmérséklethez képest, és közvetlenül a bent lévőkre fújja a hideg levegőt a készülék. Ezért leginkább ajtók, ablakok fölé telepítik az egységeket. Ágy fölé és gyerekszobába ne helyezzük!

Külső egységek elhelyezésére vonatkozóan nincsenek kötelező érvényű szabályok. Ha homlokzatvédelem miatt a külső egység nem kerülhet az utcafronti részre, akkor lichthofba vagy körgangon 2,5 méteres magasság fölé teszik.

Energiahatékonyság szempontjából egy jól beállított inverteres klíma havi szinten 3-5 ezer Ft plusz költséget jelent a villanyszámlában. A fogyasztás szempontjából nem az számít, hogy naponta hány órát használjuk, sokkal inkább, hogy folyamatosan azonos hőmérsékleten használjuk-e, mert ha fel-le tekergetjük akkor többet fogyaszt.

Az Aux gyártmányú klíma berendezés japán gyártmány, napjainkban a harmadik legnagyobb légkondícionáló gyártónak számít, világszinten már óriási elégedettségre tett szert. Az Aux légkondi ára megtekinthető a Klíma Markt weboldalán.

Összegezve

Napjaink forró nyarának elviseléséhez nagyon jól jöhet egy klímaberendezés, főként ha az a hűtő-fűtő variációval is rendelkezik. Ha megtehetjük, akkor célszerű felszerelt - split- változatot beszerezni, már léteznek multi rendszerek, ahol kültérre csak egy egységet helyeznek és belül többet is rá tudnak kötni.

Kapcsolódó cikkek

Klíma kisokos: mindent a légkondicionálókról!

Klíma kisokos: mindent a légkondicionálókról!

A klímaváltozás hatására a nyarak rettentően meleggé váltak és egyre hosszabb ideig tartanak.