2 tipp, amivel csökkentheted a vízfogyasztásodat

Belegondoltál már abba, hogy mennyi víz megy el feleslegbe a háztartásodban? Az emelkedő rezsiárak mellett különösen fontos, hogy ahol csak lehet spóroljunk az energiával és a vízzel. Ebben a cikkben olyan egyszerű megoldásokkal szolgálunk, amiket kis odafigyeléssel hosszú ideig tartani tudsz és jót teszel vele a pénztárcádnak és a környezetednek egyaránt.
2 tipp, amivel csökkentheted a vízfogyasztásodat

A lakossági vízfelhasználás

Bár a Föld 70%-át víz borítja, ennek azonban csak alig 1%-a az, ami alkalmas arra, hogy igyunk vagy főzzünk belőle. Nem véletlen hatalmas felelőtlenség és pazarlás a WC-t ezzel öblíteni és folyó víz mellett fogat mosni. Nem tesz jót a természetnek és a rezsinek sem a mindennapos kádas fürdés sem, hiszen zuhanyzással is sokat lehet spórolni. Szerencsére webáruházból már számos fontos eszközt beszerezhetsz, amivel csökkentheted a felhasználást.

1. tipp: Levegővel való dúsítás

Amikor megnyitod otthon a csapot, akkor a víz hatalmas sebességgel kezd el folyni, így egy perc alatt akár 15 liter távozhat azon keresztül. Ez teljesen oké, ha a kádat töltöd meg, sokszor viszont egyáltalán nincs szükség ilyen hatalmas mennyiségre, még kézmosáshoz se. Kapható azonban háztartási és műszaki boltokban olyan perlátor, amelyet a csapra rögzítve csökkentheted a nyomást. Ez egyfajta szűrő, ami levegővel dúsítja fel azt, így sokkal kevesebb folyik ki egyszerre. Csökken a nyomás, azonban maga a sugár nem lesz tőle kisebb, ezáltal nem érezni a különbséget, viszont a vízdíjon meglátszik majd a spórolás.

2. tipp: Szerezz be vízmegtartót a WC öblítéséhez

Egy nap átlagosan 60 litert használunk fel a WC öblítésére, ami kicsit durva, tekintve, hogy itt nem lenne szükség a tiszta csapvízre. Sokszor elegendő néhány liter arra, hogy leöblítsük, így a manapság kapható tartályokon van egyfajta stop funkció. Ezzel szemben a régi típusoknál egészen addig folyik a víz, amíg az teljesen ki nem ürül. Nem árt tehát beruházni egy stopbetétre, hiszen ezzel akár felére csökkentheted az elfolyó víz mennyiségét, ami napi 30 litert jelent. 1-2 Forintos vásárlással tehát sokat tehetsz azért, hogy ne használj el az öblítésre olyan sok vizet.

Összegezve

Sokan elfelejtik, hogy mennyire értékes a víz és csak folyatják, sokszor feleslegesen. Érdemes tehát a fent említett ötletek segítségével csökkenteni a felhasználást. Nézz körbe a webáruházakban, ahol számos eszköz lesz a segítségedre a spórolásban. Ha pedig úgy gondolod, hogy korszerűsítenéd a helyiséget, akkor itt az ideje megnézni a Royobath fürdőszobabútor árait, hiszen ezek között is találhatsz olyat, amivel sokkal természetesebbé varázsolhatod az otthonodat.

Kapcsolódó cikkek

Letölthető festmények

Kedvenc festményeink most háttérképként is letölthetők

Mindenkinek van legalább egy kedvenc festménye. Ezt ma már háttérképnek is letölthetjük.

A Reddit

Zavarodottak. Bolondok. Humoristák.

Az internet egy széles világot tár elénk. A cikkben a Reddittel kapcsolatban osztunk meg érdekességeket.

Tinder majmoknak - online társkereső majmoknak

Online társkereső majmoknak

Az majmok is online kereshetik már a párjukat.