A legjobb ingyenes stockfotó oldalak

Elbűvölő ingyenesen hozzáférhető fotók.
Ingyenes fotók - legjobb ingyenes stockphoto oldalak - ingyenes képek

A stockphotóknak van némi rossz híre. Például a Women Laughing Alone with Salad Tumblr blog. Ha a munkánkhoz találunk megfelelő fotót sokszor érdemes befizetni a regisztrációs díjat.

De nem feltétlen kell fizetni a fotókért. Tehetséges és eredeti fotósoknak köszönhetően ezerszámra találhatók lenyűgöző fotók nyilvános oldalakon. Öt ilyen oldalt ajánlunk, ahol a legjobb ingyenesen elérhető képeket találjuk. Az itt található képek mind szabadon felhasználhatók személyes, publikációs vagy kereskedelmi célokra. Azonban van néhány megszorítás, amit szem előtt kell tartani. Ezek azokra a fotókra vonatkoznak, amelyek megnevezett személyekről készültek, vagy végjeggyel ellátott termékekről, illetve meghatározott magántulajdonban levő épületekről vagy nevezetes helyekről. A Getty Images kiváló eligazítást ad a szellemi tulajdonokról, ezt érdemes megnézni, mielőtt ingyenes fotókat használunk.


1. Unsplash

Nagyszerű képek professzionális vagy fél-professzionális fotósoktól

Az Unsplash kiváló fotósok szép fotóinak a gyűjteménye. Itt kevesebb kép van, mint a Pixabay-nél (lásd alább), de a képek minősége egységesebb. A leggyorsabb, ha magával az Unsplash keresőjével keresünk képeket, de ha van időnk, akkor az egyes felhasználók által összeállított gyűjteményekre is rákereshetünk, például ezekre: Light and Shadow, Street Life, Into the Wild. Regisztráció után saját gyűjteményt is készíthetünk. Mindenesetre ez egy ideális hely, ha valamilyen célra szép képeket keresünk.

Mint általában a stock fotók esetén, itt sem szükséges a fotóst megemlíteni, de ha felhasználunk egy képet, nem árt a fotósról egy linket közzé adni. Az itt szereplő képet Carl Flor készítette. https://unsplash.com/@carlflor
 

2. Pixabay

A legnagyobb online  ingyenes stockphotó és illusztrációgyűjtemény.

A Pixabay több mint egymillió public domaint (ingyenesen elérhető) képet tartalmaz – nemcsak fotót, hanem illusztrációkat, vektorgrafikákat, videókat is. Különösen nagy jelentőségű a tájképgyűjteménye. Ha nincs valami határozott keresési szempontunk, akkor érdemes rákeresni az Editor’s Choice-ra.

Ha megtaláltuk a megfelelő képet, akkor ki kell választani a célunkhoz leginkább alkalmas felbontást (a nyomtatáshoz például nagyobb felbontásra van szükség, mint az internetes felhasználáshoz) és a fájl letöltése előtt a Captcha-t (ellenőrzés, hogy nem vagyok-e robot) is ki kell tölteni.

A Pixabay-en levő képeket általában biztonságosan lehet felhasználni, de ha el akarunk kerülni minden esetleges, a keresés során fellépő nem kívánt körülményt, akkor az itt make sure you check the Enable SafeSearch box található SafeSearch négyzetet jelöljük be.

3. Gratisography

A Gratisography furcsa, szürreális fotók gyűjteménye.

Ha valami különöset keresünk, a Gratisography-ban érdemes keresnünk – tehetséges fotós és grafikus, Ryan MaGuire képeit találjuk  itt. Ryan fotói szürreálisak, és nagyon jók. https://stocksnap.io/author/399

Gratisography nem tartalmaz olyan sok képet, mint más ingyenes stock fotót tartalmazó oldalak, de Ryan kreativitása különlegessé teszi, és Ryan minden héten új képeket tesz fel. A hírlevélre (newsletter) lehet jelentkezni, és érdemes Ryan Twitter oldalát is figyelemmel kísérni. https://twitter.com/bellsdesign

Ha felhasználjuk egy képét, nem kötelező Ryan nevét megemlíteni, de érdemes ezzel kifejezni iránta való tiszteletünket.


4. Pexels

A Pexels ingyenes stockphotókat tartalmaz szerte az egész világról.

Bárki feltölthet ide fotókat, és az oldal fenntartói kiválasztják a legjobbakat a gyűjteményük számára. Különböző szempontok szerint lehet keresni, például pastimes, emotions, locations. A Pexels különösen hasznos lehet különböző internetes lapok vagy applikációk tervezőinek, mivel nagy a választék az internetet használó eszközökről (device images). https://www.pexels.com/search/device%20images/

Sok kreatív és eredeti fotó található itt. A Pexels gyűjteménye sok világűrrel kapcsolatos képet is tartalmaz (space). Ezek közül sok a NASA-tól származik – amelynek a képeit csak speciális feltételekkel lehet használni.


5. Negative Space

Az amatőr  fotósok ingyenes stockphotói

A Negative Space bárki fotóit várja. Az a céljuk, hogy lehetőséget adjanak minden amatőr fotósnak, hogy a képeit közzétegye, és így ösztönözzék a tehetségek kibontakozását. Akárcsak a Gratisography esetén, a Negativ Space hírlevelére (newsletter) is lehet jelentkezni. És mivel a tartalom gyakran frissül, érdemes újra és újra elindítani a kereséseket, amikor valamilyen alkalomból képeket keresünk, például egy munkához. A Negative Space-t az Egyesült Királyságban alapították, ezért sok kép brit vonatkozású. Ezért, amikor felhasználjuk a képeket például valamilyen publikációban, akkor például a londoni épületeket ábrázoló képek esetén utána kell nézni a felhasználási feltételeknek.


Milyenek a jó stockphoto-k?

Ha nyomtatásra kerül a kép, akkor kulcsfontosságú a felbontás. Nyomtatás esetén általában legalább 640 x 480 pixelre van szükség, de a nyomtató vagy a tervező magasabb felbontást is igényelhet. A fotóknak éleseknek kell lenniük, és nagyítás esetén ne jöjjenek be zavaró elemek.

Fontos a kreativitás. Sokan inkább a trükkökre hajtanak. A tapasztaltabb fotósok az olyan érdekes részletekre figyelnek, amelyek meglepő vagy fontos üzenetet közvetítenek. Végül el kell dönteni, hogy a célunknak mely képek felelnek meg a legjobban.

A cikk hátterét az Arnold PC szervíz biztosította.

Kapcsolódó cikkek

Amazon Key In-Home

Amazon Key In-Home

Ekkor is eljut a csomag a lakásodba, ha nem vagy otthon.

Ingyenes fotók - legjobb ingyenes stockphoto oldalak - ingyenes képek

A legjobb ingyenes stockfotó oldalak

Ma már nagyon sok ingyenes oldalról menthetünk le ingyenesen stockfotókat.

Így segíthet okostelefonod egy egészségesebb életmód kialakításában

Így segíthet okostelefonod egy egészségesebb életmód kialakításában

Szakítsunk rossz szokásainkkal, és ugroljunk fejest valami újba!