Egy ötletes kézikönyv a tudatosabb online jelenlétért: Modern átverések

Noha napjainkban az IT-biztonság témaköre egyre felkapottabb, a felhasználók mégsem elég tájékozottak a rájuk leselkedő veszélyek tekintetében.
Modern átverések könyv - Egy ötletes kézikönyv a tudatosabb online jelenlétért

Egy ötletes kézikönyv a tudatosabb online jelenlétért: Modern átverések

Noha napjainkban az IT-biztonság témaköre egyre felkapottabb, a felhasználók mégsem elég tájékozottak a rájuk leselkedő veszélyek tekintetében. A tudatosságfokozó oktatásokon elhangzó száraz tananyagot a résztvevők hamar elfelejtik, hosszabb távon inkább csak a történetek maradnak meg bennük. Ezt felismerve készült el Fekete Imre Modern átverések: avagy IT biztonság a hétköznapokban című hasznos kézikönyve, mely 25 különböző tanmesét tartalmaz az adatbiztonság és az internetes visszaélések témakörében.

A történetek szereplői és a párbeszédek kitaláltak, de a bennük szereplő veszélyek nagyon is valósak, azokkal bárki, bármikor találkozhat a mindennapokban. A szerző célja az volt, hogy könnyen befogadható formában hívja fel az olvasók figyelmét a mindannyiunkra leselkedő veszélyekre. Így megtudhatjuk a könyvből például, hogy miért is volt nagyon rossz ötlet Tóth Jolikának elküldenie a bankkártyája elő- és hátlapjáról készült fotót az interneten megismert szimpatikus Mátyás mágusnak – és hogy milyen lépések vezettek el addig, hogy megtegye ezt a végzetes lépést. Egy másik történetből kiderül, milyen eszközökkel dolgoznak az internetes zsarolók – avagy hogyan lehet kevés információ birtokában is sok pénzt kicsalni egy szerencsétlen áldozatból, ha annak nem teljesen tiszta a lelkiismerete, és elmulasztotta leragasztani a laptopja webkameráját...

Minden egyes történetet az annak megértését vagy az abban szereplő fenyegetés elkerülését segítő magyarázat vagy tanács követ. A könyv függelékében pedig további tanácsok lelhetők fel a felhasználói tudatosságot oktató szakemberek számára azzal kapcsolatban, hogy milyen tananyagba illeszthető be az aktuális fejezetben szereplő történet.

"Úgy gondolom, hogyha az Olvasóm a könyv elolvasása után tudatosabb online jelenlétre törekszik, akkor elértem célomat, és sikerült fokozni az IT-biztonságot a hétköznapokban" – írja előszavában a szerző. Reméljük, hogy ez a hiánypótló és rendkívül olvasmányos, egyúttal tanulságos kiadvány csakugyan eléri a célját, és hozzájárul, hogy a jövőben csökkenjen az internetes visszaélések és az adatbiztonsági fenyegetések száma! Ajánljuk laikus átlagembereknek és az IT-biztonsággal foglalkozóknak egyaránt, hiszen a változatos sztorikból mindenki leszűrheti a számára fontos tanulságokat.

Kapcsolódó cikkek

Amazon Key In-Home

Amazon Key In-Home

Ekkor is eljut a csomag a lakásodba, ha nem vagy otthon.

Tinder majmoknak - online társkereső majmoknak

Online társkereső majmoknak

Az majmok is online kereshetik már a párjukat.

Internetes trendek, Instagram trendek

Pózok, mémek a digitális korban

Az internetes posztolók képi trendjeit láthatod, olvashatod.