Egy ötletes kézikönyv a tudatosabb online jelenlétért: Modern átverések

Noha napjainkban az IT-biztonság témaköre egyre felkapottabb, a felhasználók mégsem elég tájékozottak a rájuk leselkedő veszélyek tekintetében.
Modern átverések könyv - Egy ötletes kézikönyv a tudatosabb online jelenlétért

Egy ötletes kézikönyv a tudatosabb online jelenlétért: Modern átverések

Noha napjainkban az IT-biztonság témaköre egyre felkapottabb, a felhasználók mégsem elég tájékozottak a rájuk leselkedő veszélyek tekintetében. A tudatosságfokozó oktatásokon elhangzó száraz tananyagot a résztvevők hamar elfelejtik, hosszabb távon inkább csak a történetek maradnak meg bennük. Ezt felismerve készült el Fekete Imre Modern átverések: avagy IT biztonság a hétköznapokban című hasznos kézikönyve, mely 25 különböző tanmesét tartalmaz az adatbiztonság és az internetes visszaélések témakörében.

A történetek szereplői és a párbeszédek kitaláltak, de a bennük szereplő veszélyek nagyon is valósak, azokkal bárki, bármikor találkozhat a mindennapokban. A szerző célja az volt, hogy könnyen befogadható formában hívja fel az olvasók figyelmét a mindannyiunkra leselkedő veszélyekre. Így megtudhatjuk a könyvből például, hogy miért is volt nagyon rossz ötlet Tóth Jolikának elküldenie a bankkártyája elő- és hátlapjáról készült fotót az interneten megismert szimpatikus Mátyás mágusnak – és hogy milyen lépések vezettek el addig, hogy megtegye ezt a végzetes lépést. Egy másik történetből kiderül, milyen eszközökkel dolgoznak az internetes zsarolók – avagy hogyan lehet kevés információ birtokában is sok pénzt kicsalni egy szerencsétlen áldozatból, ha annak nem teljesen tiszta a lelkiismerete, és elmulasztotta leragasztani a laptopja webkameráját...

Minden egyes történetet az annak megértését vagy az abban szereplő fenyegetés elkerülését segítő magyarázat vagy tanács követ. A könyv függelékében pedig további tanácsok lelhetők fel a felhasználói tudatosságot oktató szakemberek számára azzal kapcsolatban, hogy milyen tananyagba illeszthető be az aktuális fejezetben szereplő történet.

"Úgy gondolom, hogyha az Olvasóm a könyv elolvasása után tudatosabb online jelenlétre törekszik, akkor elértem célomat, és sikerült fokozni az IT-biztonságot a hétköznapokban" – írja előszavában a szerző. Reméljük, hogy ez a hiánypótló és rendkívül olvasmányos, egyúttal tanulságos kiadvány csakugyan eléri a célját, és hozzájárul, hogy a jövőben csökkenjen az internetes visszaélések és az adatbiztonsági fenyegetések száma! Ajánljuk laikus átlagembereknek és az IT-biztonsággal foglalkozóknak egyaránt, hiszen a változatos sztorikból mindenki leszűrheti a számára fontos tanulságokat.

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes fotók - legjobb ingyenes stockphoto oldalak - ingyenes képek

A legjobb ingyenes stockfotó oldalak

Ma már nagyon sok ingyenes oldalról menthetünk le ingyenesen stockfotókat.

Letölthető festmények

Kedvenc festményeink most háttérképként is letölthetők

Mindenkinek van legalább egy kedvenc festménye. Ezt ma már háttérképnek is letölthetjük.

Tinder majmoknak - online társkereső majmoknak

Online társkereső majmoknak

Az majmok is online kereshetik már a párjukat.