Mi mindent ér el a technológiai fejlődés?

Foglalkozások, melyek teljesen megváltoztak az utóbbi évtizedekben.
Így alakítja át a technológiai fejlődés a különböző foglalkozásokat

Foglalkozások, melyek teljesen megváltoztak az utóbbi évtizedekben

Napjainkban sokszor halljuk, hogy a globalizáció és a technológiai fejlődés mennyi változást hozott a világunkba. Vajon ez tényleg így van? Utánanéztünk, hogy melyek azok a foglalkozások, amelyeken visszafordíthatatlanul nyomot hagytak az elmúlt évtizedek és alapjaiban változtatták meg a mindennapi munkavégzés módját.

Digitalizálódott kéményseprés

A kéményseprők a kezdetek óta fontos tagjai a társadalomnak, ráadásul egy érdekes apróság, hogy a kéményseprők régen kereskedőként is helyt álltak: a munkájuk során keletkezett kormot műtrágyaként értékesítették. Ma már a gáz és a villamos energia korában más a kéményseprők szerepe, megrendeléseik száma csökkent, de a feladatuk jelentősége mit sem változott. A modern technológiát is használják, például kéményseprésre fejlesztett kamerákkal dolgoznak, amelyek már okostelefonhoz és táblagéphez is köthetők.

Számítógéppel szerelő autószerelő

Az autógyártás több, mint egy évszázados múltja során számos újítás történt, de egyik sem fogható az elmúlt 1-2 évtized fejlesztéseihez. Míg az első autók ereje éppen az egyszerű felépítésükben rejlett, addig a mai motorok nagy része már sokkal összetettebb és számítógéppel vezérelt. Éppen ezért a szerelésük sem csak mechanikus alapokon nyugszik, ma már egy teljes szoftver diagnosztika lefuttatásával kezdik a hibák detektálását. Ráadásul, ahogyan az elektromos autók is elkezdenek szélesebb körben terjedni, újabb kihívás vár az autószerelőkre, akiknek villanyszerelő végzettségre is szükségük lesz a jövőben.

3D-s nyomtató az építészetben

Az építészek évszázadokon át papírra vetették terveiket, modelljeiket pedig kézzel készítették el. Ma viszont már munkájuk nagy részéhez számítógépes programokat használnak, melyek látványosan elevenítik meg a jövőbeli épületeket, másrészt, ha mindenképp modellhez ragaszkodik az ügyfél, akkor akár 3D-s nyomtató segítségével a megtervezett épület pontos miniatürizált mását is létrehozhatják.

Otthonok takarítása az Uber mintájára

A takarítás az emberiség megjelenésével fejlődött és változott az egyre precízebb eszközök terjedésével. Az utóbbi időben azonban a takarítók munkavégzési modellje is megváltozott. Ma már vállalkozóként, sharing economy (vagyis közösségi gazdasági) rendszerben is dolgoznak takarítók, mely úgy működik, mint az Uber: egy weboldalon keresztül érkezik meg a rendelés az ügyfelektől, majd a takarítók külső partnerként látják el a munkát úgy, hogy maguknak osztják be, hogy hol, mikor és mennyit szeretnének dolgozni. A modell sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a hazai egyetlen ilyen rendszerben működő cég, a Rendi.hu a tavalyi évben megduplázta árbevételét, egy-egy takarító teljes munkaidőben pedig akár nettó 280.000 Forintot is megkereshet. Ráadásul az ügyfelek is jól járnak, hiszen ebben a rendszerben nem kell mindent napokkal korábban egyeztetni, akár már a megrendelés napján tisztára varázsolják az otthonunkat.

A bírók és a videókonferencia

A bírósági tárgyalások hosszú ideje ugyanúgy folynak, csak az országonkénti szabályozások térnek el. Nemrég azonban változott az eljárás menete. A modern technológia megjelenésével kisebb polgári és kereskedelmi ügyekben ma már arra is van mód, hogy a bizonyítási eljárás során videókonferencián keresztül történjen az egyeztetés a bíróval.

Vámügyintéző

A vámügyintéző munkája az országhatárok lazulásával sem változott. Az áruforgalom egyre nagyobb a kontinensek közt, vámügyintézőkre a jövőben is mindig szükség lesz. Az ő munkájukat is egyre jobban megkönnyíti az internet.

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes fotók - legjobb ingyenes stockphoto oldalak - ingyenes képek

A legjobb ingyenes stockfotó oldalak

Ma már nagyon sok ingyenes oldalról menthetünk le ingyenesen stockfotókat.

Poppy, a Youtube sztár

Poppy, a Youtube-sztár

Bemutatjuk Poppyt, akiről mindenki azt hiszi, hogy ember.

A Reddit

Zavarodottak. Bolondok. Humoristák.

Az internet egy széles világot tár elénk. A cikkben a Reddittel kapcsolatban osztunk meg érdekességeket.