A lábujjbirkózás, mint sportág

A furcsa sportok között találkozhatunk a mezítlábas lábujjbirkózás fogalmával is. A sport megalakulása több, mint 40 évvel ezelőttre datálható, de a népszerűségét csak a 90-es évek végére érte el. A játék manapság egyre felkapottabb és nem csak az angolok körében.
Furcsa sportág - egyre népszerűbb a lábujjbirkózás az angoloknak hála

A lábujj-szkander az angolok által kreált sportág, ami 1970-ben alakult meg. A furcsa sportot Wettonban, egy kocsmában tartották meg először, így ez a hagyomány szállt tovább a sportág előtti tisztelgés végett. A játék születésének a körülményei kiemelték azt is, hogy a lábujjbirkózás azért is alakult meg, mert az angolok szerettek volna egy olyan sportot megalkotni, amely csak az övék és a legeslegjobbak is benne. A világbajnokságokkal is rendelkező furcsa sportra azonban, fogadásokat még nem lehet kötni, legalábbis a pepebet.com által még nem.

A 70-es évek után a sportág közel 20 évet szünetelt, ami annak tudható be, hogy egy 1977-es mérkőzésen egy kanadai vitte el a prímet, így az angolok kételkedni kezdtek a tudásukban. Ennek köszönhetően csak 1994-ben indult hódító útjára ismét a sportág. A Ye Olde Royal Oak kocsma akkori tulajdonosa elhatározta, hogy visszahozza a versenyszellemet a kocsmáján keresztül, ami a számításai szerint, még a forgalmat is megnöveli. Egy táblát ragadva feljegyezte a lábujj-szkander szabályait és kezdetét is vették a mérkőzések. Innentől datálhatóak a világbajnokságok is, amik során a versenyzők a meztelen lábfejeikkel veszik fel a harcot az ellenféllel, hogy megcsavarják a versenytársak lábujjait a győzelem eléréséhez.

A sportágat mindkét nem űzi, a megmérettetések száma pedig, az évek alatt korlátozódott és csak évi szinten tartanak nyilvános eseményt. Ezzel is a sportág megalakulása előtt igyekeznek tisztelegni a játékosok. A nem mindennapi szkanderezések sorozatát az anyaországon belül, még mindig Wettonban rendezik meg, a Ye Olde Royal Oak nevet viselő kocsmában. Az évi egy küzdőnapon a nők és a férfiak külön csapatban mérkőznek, így az erőviszonyok is úgy oszlanak el, mint más átlagos sportágnál. A nyertesek, minden esetben egy évre szóló fagylalt ajándékcsomagot nyernek, aminek az ízvilágát ki is tudják választani. Az angol játék hivatalos szponzora éppen ezért, egy nagy nevű amerikai fagylaltcég, akik örömmel teljesítik a nagy mennyiségekre éhező érdeklődök ellátását.

A lábujjbirkózást Angliában nagyon komolyan veszik, ami abban is megmutatkozik, hogy 1997-ben meg is próbálkoztak azzal, hogy olimpiai számként tekintsenek a sportra. A szervezők óhaját azonban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elutasította. Maga a játék igen érdekes formában zajlik, amihez társul egy nem mindennapi küzdőtér. Az azonos nemű játékosok egymással szembe ülnek, majd a mezítláb lévő lábukat felhelyezik a talp formájú épített terepre. A szabályok szerint, a saroknak a saját térfelületen kell maradnia. A kezdő pozíció úgy néz ki, hogy a két játékos lábfeje össze van kulcsolva a nagylábujj által és mindkét játékosnak a másik lába a levegőben lóg. A bíró, ha mindent szabályosnak ítél meg, akkor elkiáltja magát és kezdetét is veszi a harc. A láblógatós, harcolós percekben mindkét játékosnak figyelnie kell a másik lábát is, hiszen ha idő előtt leteszik a levegőből vagy a könnyítés eszközeként akarják használni, akkor automatikus a kizárás is.

A világbajnokság kieséses rendszer szerint zajlik, a mérkőzésekből 2 kör van legtöbbször, de ha döntetlen az állás, akkor van lehetőség egy 3. meccsre is. Mint minden versenynél itt is tilos a különféle doppingszerek fogyasztása, de az alkohol és a cigaretta az engedélyezve van a verseny alatt is. A játék akkor ér véget, ha valamelyik játékosnak a lábfeje hozzáér a játéktér valamelyik külső falához. A játékot világszerte játszák, így az angolok után az ausztrálok, kanadaiak és az amerikaiak járnak az élen, hazai játékosról eddig, még nincsenek adatok. A furcsa sport, a játékosok szerint igazán üdítő kikapcsolódás és remek közösségépítő tevékenység is egyben.

Kapcsolódó cikkek

Letölthető festmények

Kedvenc festményeink most háttérképként is letölthetők

Mindenkinek van legalább egy kedvenc festménye. Ezt ma már háttérképnek is letölthetjük.

Így segíthet okostelefonod egy egészségesebb életmód kialakításában

Így segíthet okostelefonod egy egészségesebb életmód kialakításában

Szakítsunk rossz szokásainkkal, és ugroljunk fejest valami újba!

Ingyenes fotók - legjobb ingyenes stockphoto oldalak - ingyenes képek

A legjobb ingyenes stockfotó oldalak

Ma már nagyon sok ingyenes oldalról menthetünk le ingyenesen stockfotókat.