Így igazodhatsz el könnyedén a kárpitos szerszámok között

Napjainkban egyre többen kezdenek bele házilag bútorok felújításába.
Így igazodhatsz el könnyedén a kárpitos szerszámok között

Ebbe a tevékenységi körbe tartozik még a kárpitos bútorok felújítása is, amelyek a kárpitozás során teljesen új külsőt kapnak. Nemcsak a környezetünket védjük azzal, hogy nem vásárolunk új bútort, hanem értéket is mentünk. Biztos, hogy nagyon sok időt és energiát fogunk fordítani a munkára, de mindenképpen megéri.

Megéri-e a házilagos kivitelezés?

Az, hogy megéri-e házilag kivitelezni a bútorok új életre keltését, az a bútor bonyolultságától függ. Biztosan meg tudjuk oldani egy szék ülőfelületének az újra kárpitozását, ha neki merünk állni és odafigyelünk a munkára. Ehhez a művelethez nincs igazán szükség másfajta szerszámra, mint egy ollóra, tűzőgépre, esetleg egy csavarhúzóra. Ezek a szerszámok viszonylag olcsón beszerezhetőek.

Abban az esetben viszont, ha egy kanapé huzatát kellene újra cserélni, nem biztos, hogy érdemes belevágni a műveletbe, ha kicsit is bizonytalanok vagyunk, bízzuk inkább szakemberre a dolgot.

Bár lehet, hogy mi is meg tudnánk oldani a feladatot, esetleg szép is lesz, azonban a megfelelő szerszámok hiányában nemcsak bonyolult lesz a feladat, de még kényelmetlenre is sikerülhet a töltőanyag ismeretének hiányában. Bizonyos hasznos kárpitos szerszámok beszerzése az ügyes kezű ezermestereknek jó ha rendelkezésre áll otthon, ha a kárpitos munkát maguk akarják végezni.

Kárpitos szerszámoknak számítanak a ragasztópisztolyok is. Léteznek speciális ipari változatok is mint például az ellenállásos-melegítéssel, meleg levegő befúvással működő ragasztópisztoly.

Milyen esetekben használjuk a ragasztást rögzítésként?

Abban az esetben, ha vékonyabb felülettel dolgozunk, nem alkalmas a szögbelövő és a tűzőgép használata, ilyen esetekben sokkal jobb megoldás a ragasztás. A minőségi ragasztás kifogástalan kivitelezéssel párosulva, tartós végeredményre vezet.

A kárpitos szerszámok másik ragasztós csoportjába tartoznak az olvadó ragasztóval működő pisztolyok, ezeket sok más esetben is használják, sok helyen forgalmazzák. A szilárd ragasztó granulátumot a fűtőrészbe helyezve ragasztásra alkalmas olvadék keletkezik.

Milyen kárpitos szerszámokra van még szükségünk a munkához?

Amikor a párnázat kialakításába fogunk maró szerszámokra van szükségünk, amelyek alkalmasak a mélytűzési munkákhoz. Ezekkel a szerszámokkal kialakíthatók a gombhelyek és a mélytűzéses vonalak, fontos a megfelelő forma kialakítása. Természetesen a precíz munka elvégzéséhez megfelelő, nem túl olcsó szerszámok beszerzése szükséges, ami csak akkor éri meg ha többször is használni fogjuk, nem csak egy esetben fogunk bele a kárpitos munkába.

Összegezve

Abban az esetben ha egy barkácsolni szerető és tudó ember szeretné a kárpitos bútorait felújítani, érdemes beszerezni a megfelelő szerszámokat, hiszen többször is szüksége lehet rájuk. Az alapvető szerszámokon kívül ragasztópisztolyt és maró szerszámokat is szükséges lesz megvásárolni, hogy minden szerszám kéznél legyen amikor munkához szeretnének látni.

Kapcsolódó cikkek

Így igazodhatsz el könnyedén a kárpitos szerszámok között

Így igazodhatsz el könnyedén a kárpitos szerszámok között

Napjainkban egyre többen kezdenek bele házilag bútorok felújításába.

Az inverteres hegesztés lépései: ezekre figyelj!

Az inverteres hegesztés lépései: ezekre figyelj!

Szeretnéd tudni, hogy mik az inverteres hegesztés legfőbb lépései? Akkor ezekre a pontokra figyelve sokkal könnyebb dolgod lesz.

Mik azok a rögzítéstechnikai eszközök, és mire használhatóak?

Mik azok a rögzítéstechnikai eszközök, és mire használhatóak?

Vajon mik azok és mire használhatóak a rögzítéstechnikai eszközök? Ebben a cikkben minden fontos kérdésre választ adunk ezzel kapcsolatban.