Ez lehet a nyelvtanulás jövője?

Tapasztaljuk, hogy a technológia lassan mindent megváltoztat. Mi lesz a nyelvtanulással?
Ez lehet a nyelvtanulás jövője?

Egyre jobb oktató alkalmazások érhetők el, s a külföldi utak is megszaporodtak. Úgy tűnik, az idegen nyelvek elsajátítása soha nem volt még ilyen egyszerű. Közben rohamosan fejlődnek a fordítóprogramok. Szükség lesz-e egyáltalán a tudásra? Mutatunk néhány feltételezést a jövőről.

Innovatív önálló nyelvtanulás

Már az elmúlt években is egyre nagyobb hangsúlyt kap az autonóm elsajátítás, különösen az angol esetében. Ennek oka, hogy egyre profibb alkalmazások érhetők el. Már nemcsak a nyelvtant, hanem a kommunikációt is gyakorolhatjuk a mesterséges intelligencia segítségével. Emellett pedig rengeteg olyan módszer van, mellyel észrevétlenül szívjuk magunkba a tudást:

· podcastek

· streamek

· VR (Virtuális Valóság)

· sorozatok, filmek, zene

Az a világ, melynek elsődleges kommunikációs eszköze az angol, szinte beszippantja a fiatalokat. Mivel az iskolai oktatás ezzel csak ritkán veszi fel a versenyt, egyre inkább az önálló gyakorlás felé tolódik az egyensúly. A jövőben ez a tendencia csak növekedni fog.

Mi lesz az iskolai órákkal?

Ha ennyi változik a világ, joggal merül fel a kérdés, hogy mi lesz például az intézményes angol vagy német oktatással. Eltűnik vagy talán alkalmazkodik? Minden marad a régiben?

Fenyeget-e a megszűnés?

A fenti tendenciák ellenére a következő évtizedekben biztosan nem tűnik el az intézményes oktatás. Hiszen – bár hódítanak az új irányok – nem mindenki képes önállóan összeszedni a tudást, ahogy külföldi környezetet sem tapasztalhat meg mindenki. Szükség van egy meglévő rendszerre, akkor is, ha nem tökéletesen működik.

Út a fejlődéshez

Ha nem is rögtön, de az iskolák is fokozatosan alkalmazkodnak a megújuló világhoz. Már most is van néhány pedagógus, aki a gamifikáció vagy a dramatizálás eszközeivel igyekszik élménnyé tenni az órákat.

A tudomány pedig nagy eséllyel újabb komoly felfedezésekre jut majd a memóriával és a tanulási folyamatokkal kapcsolatban. Az áttörés hatásai idővel az oktatásban is megjelennek. Melyik a legjobb megközelítés? Pontosan mennyi idő az angoltanulás? A jövőben ezekre a kérdésekre pontosabb válaszokat adhatunk.

Szükség lesz-e egyáltalán nyelvtudásra?

Látva a nagyszerű fordító alkalmazásokat, sokan felteszik a kérdést, mi értelme időt és energiát áldozni minderre. Vajon néhány év múlva tökéletesen fordítanak majd ezek a szoftverek? Feleslegessé teszik-e a gyakorlást?

A kontextus ereje

A fordítóprogramok egy jó ideig még biztosan nem lesznek tökéletesek. Szó szerinti fordításra alkalmasak, de a szövegkörnyezetet nem tudják belevinni az értelmezésbe. Így furcsa, félrevezető szituációkat teremthetnek például hivatalos helyzetekben.

Komoly célokhoz kell a nyelvtudás

A fordítószoftverek nyaralásra vagy rokonokkal csevegni tökéletesek. Aki azonban nemzetközi cégnél vagy külföldiekkel szeretne dolgozni, nem hagyhatja ki az angolt. Jelen pillanatban csak az emberi agy képes megfelelően értelmezni a szövegkörnyezetet és a kulturális viszonyokat, s így hatékonyan kommunikálni idegen nyelven is.

Összefoglalva: A következő évtizedekben előre törnek az innovatív utak a nyelvtanulásban. Emellett megmarad az intézményi oktatás, mely talán követi majd a tudomány legújabb eredményeit. S hiába fejlődnek a fordítóprogramok, a komolyabb célokhoz továbbra is szükség van legalább az angoltudásra.

Kapcsolódó cikkek

Mi a 3 legnagyobb hiba a weblap fejlesztés előtt?

Mi a 3 legnagyobb hiba a weblap fejlesztés előtt?

Ha szeretne egy kezdetektől sikeres weblapot, akkor érdemes előre megtervezni azt, honnan és hogyan fog eladni rajta, milyen üzleti eredményeket, célokat vár el tőle. Ekkor elsőként még nem a készítővel, hanem a marketingessel kell leülnie.